De Engel van Vlaanderen is nu in de hemel

Het is jarenlang vaste prik op zondagavond: luisteren naar het Vragen staat vrij. Vanuit de studio van BRT 2 Omroep Antwerpen presenteert Lutgart Simoens 23 jaar lang het zeer geliefde verzoekplatenprogramma. Ze krijgt van een Nederlandse collega de bijnaam Engel van Vlaanderen, al had ze daar een hekel aan. Lutgart Simoens is overleden. Ze werd 92 jaar oud.

-Lees verder onder de foto-

Foto: VRT

Ook in Zeeland heeft Simoens een trouwe groep luisteraars. Zodra de herkenningsmelodie (At the woodchopper’s Ball van Hugo Montenegro) klinkt kan de radio harder. In Vragen staat vrij draait Simoens 23 jaar lang wat luisteraars willen, en ze leest voor uit de vele brieven. “Ik hoefde geen romans te lezen, ik kreeg er elke week honderd in de bus”, zei ze terugkijkend. “Ik noem dat mijn groot pensioen: de warmte van de luisteraars die ik 42 jaar lang heb mogen ondervinden. Ik kan er geen brood mee kopen, maar ik kan er wel heel lang mee leven. Al kan ik het ook relativeren: ik was alleen maar een stem.”

Engel
Ruim veertig jaar was Ludgart Simoens te horen op de Vlaamse radio; bij de NIR en opvolger BRT (nu VRT). Programma’s als Toppers voor tieners, Platenpoets, gesprekken met grote artiesten en zelfs koningin Fabiola. En ze deelt haar Vlaamse blik op het leven in Nederland in het NOS-programma Avondspits van Frits Spits. In dat programma krijgt ze de bijnaam Engel van Vlaanderen. Dat vond ze maar niets:  “Ik hoor die naam absoluut niet graag, want ik heb niets met wierook en die dingen”.

-Lees verder onder de foto-

De laatste Vragen staat vrij met Lutgart Simoens in 1993. Bron: VRT.

Maar de meeste mensen kennen haar van de zondagavond. “Omdat het op een goed moment werd uitgezonden”, zei ze zelf. “Zondagavond is een rustmoment. Veel mensen keren dan terug van zee of brengen hun zoon of dochter naar hun studentenkamer”. Ook noemde ze Vragen staat vrij een middel tegen de verzuring en tegen eenzaamheid.

Voltooid
In 1993 neemt Simoens afscheid van haar luisteraars. Daarna komt ze nog geregeld langs in verschillende VRT-programma’s, als Grande Dame van de Vlaamse radio. Vorig jaar pleitte ze voor euthanasie bij een ‘voltooid leven’.  “Ik heb alles gehad in mijn leven dat ik wenste. Maar als je weet dat het op is, dan moet ik zélf kunnen beslissen wanneer het ophoudt. Ik vind dat geen misdaad, geen moord. Maar het is gewoon menselijk. Het is medeleven tonen en zo geef je gemoedsrust aan die mens die op dat moment in die toestand is.”

De Vlaamse omroep VRT eert Simoens met een serie fragmenten.