Oudste regionale omroep viert 75 jarig bestaan

Kerstavond 1945, half zeven ’s avonds. In Limburg begint de Regionale Omroep Zuid zijn eerste radio-uitzending, via een zendmast van het Amerikaanse leger op vliegveld Beek. Op dezelfde dag van het jaar, maar dan in 2020, wordt voor het Maastrichtste studiogebouw van L1 -zoals de zender nu heet- een gedenktegel onthuld. Want de regionale omroep bestaat 75 jaar en is -formeel- de oudste regionale omroep van Nederland.

-Lees verder onder de foto-

Onthulling van de jubileumtegel. Bron foto: L1.

Formeel. Het is belangrijk om dat woord erbij te zeggen. Want als je het informeel bekijkt heeft Groningen de oudste regiozender. In april 1945, als de Tweede Wereldoorlog op zijn eind loopt, opperen twee mannen bij het Militair Gezag in het al bevrijde Groningen om inwoners via de radio te informeren. Een maand later begint de Omroep van het Provinciaal Militair Commissariaat OPMC.

Als de oorlog voorbij is willen de gezagsdragers het initiatief voor regionale radio voortzetten met ‘officiële’ omroepen. Uit de OPMC ontstaat op 1 januari 1946 de Regionale Omroep Noord RON (later Regionale Omroep Noord en Oost RONO, weer later na een aantal afsplitsingen Radio Noord).

Terug naar Limburg. Eind 1945 is het onrustig in de mijnstreek. Stakingen dreigen. Om de Limburgse bevolking te informeren (en wellicht in toom te houden) kiest het gezag ervoor om de Regionale Omroep Zuid versneld op te starten. Eerste uitzending: 24 december 1945. Waarmee de Regionale Omroep Zuid dus formeel de oudste regiozender is, al kent Groningen langer regionale radio.

Lees meer over de geschiedenis van de Regionale Omroep Zuid op de website van L1, zoals de omroep nu heet.