Over dit project

De radio in Nederland bestaat honderd jaar. Dat betekent dat er honderd jaar aan herinneringen zijn. Zeeuwen en de ether wil een aantal van die herinneringen vangen in geluid (radiouitzending, podcast) en beeld (foto’s, video’s).

Het doel is niet om een compleet historisch beeld te schetsen van radio en omroep in Zeeland. Wel wil Zeeuwen en de ether verhalen laten horen, ervaringen van mensen met de radio. In de week van 6 november 2019 is er een radioserie in Zeeland Wordt Wakker op Omroep Zeeland, daarna gaat de serie verder als podcast.

Het begin
Zes november is een belangrijke datum. Op 6 november 1919 zend ingenieur Hanso Idzerda vanuit zijn huis aan de Beukstraat in Den Haag de eerste aangekondigde radiouitzending van Europa uit. Hij gebruikt een zelfgebouwde zender met de roepletter PCGG.

-Lees verder onder de foto-

Links: ingenieur Hanso Idzerda. Rechts: het gebouw van de Nederlandse Radio Industrie in Den Haag.
Bron foto’s: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Zendtechnieken zijn in die tijd in ontwikkeling en amateurs bouwen eigen ontvangers. Idzerda werkt samen met Philips aan de ontwikkeling van een radiolamp. Zelf bouwt hij ontvangers in zijn Nederlandse Radio Industrie. En: Idzerda ziet kansen om het zenden per ether te gebruiken voor de overdracht van spraak en muziek. Als je de uitzending van tevoren bekend maakt, zodat mensen weten wanneer ze moeten luisteren, dan heb je een omroep…..

En nu
Honderd jaar later zijn er vele uren uitgezonden. De radio-omroep is in een constante ontwikkeling. Zeeuwen en de ether wil een aantal verhalen vangen over omroep, over de mensen die radioprogramma’s maken, en mensen die luisteren, die een bijzondere band hebben met een toestel of met het medium.