Bye bye radio-icoon Vera Lynn

Het is oorlog. Elke avond bulderen vliegtuigen over Britse steden, en er vallen bommen. Op de wireless, zoals de radio in het Verenigd Koninkrijk in die tijd nog vaak wordt genoemd, klinken liedjes als ‘We zullen elkaar weer ontmoeten’, en ‘De krijtrotsen van Dover’. Maar dan in het Engels: We’ll meet again, en The white cliffs of Dover, gezongen door Vera Lynn. De zangeres, bijgenaamd the Forces’ Sweetheart, is overleden. Ze werd 103.

-Lees verder onder de foto-

Vera Lynn bij de BBC. Bron foto: BBC.

Vera Lynn, geboren als Vera Margaret Welch op 20 maart 1917 als dochter van een loodgieter. Op haar elfde gaat ze van school om te dansen en te zingen in een rondreizend revue-theater. Als artiestennaam neemt ze Lynn aan, de meisjesnaam van haar oma.

Wat volgt is een leven in verschillende muziekstijlen. In 1935 is ze voor het eerst op de radio tijdens een optreden met het Joe Loss Orchestra. Daarna blijft de zangeres vaak te horen op de radio.

In 1939 breekt de Tweede Wereldoorlog uit. “Toen dacht ik dat mijn carrière over was. Ik begon net bekend te worden via de radio, en ik dacht dat er geen entertainment meer zou zijn. Dat was natuurlijk verkeerd gedacht”, zegt ze later tegen de Canadese omroep CBC.

Lynn blijft zingen en soldaten luisteren graag naar haar stem, blijkt uit een onderzoek van krant Daily Express. Vanaf dan is haar bijnaam The Forces’ Sweetheart, het lievelingetje van de soldaten. In 1939 zingt ze voor het eerst ‘We’ll meet again’.

In de oorlog bezoekt de zangeres soldaten en krijgt een eigen programma op de BBC radio. Sincerely Yours wordt op zondagavond uitgezonden direct na het belangrijke nieuws van negen uur. In het programma zijn berichten te horen aan de troepen in het buitenland, en zingt Lynn liedjes die de troepen graag hoorden.

-Lees verder onder de foto-

Het Britse omroepblad Radio Times van 21 november 1941. De uitsnede is de programma-aankondiging voor zondagavond: Sincerely Yours, met Vera Lynn.

Later zegt ze: “Het programma voelde alsof ik bijdroeg aan de oorlogsperiode, in plaats van dat ik alleen maar wat zong. Pas na de oorlog kreeg ik berichten van mensen die vertelden dat ze in kelders en in hooibergen, op geheime plekken, naar mijn programma luisterden”.

>> Vera Lynn vertelt in 2015 over Sincerely Yours
Fragment van BBC News

Na de oorlog zingt Vera Lynn verder. Met Auf Wiedersehen Sweetheart bereikt ze in 1952 de Amerikaanse Billboard hitlijst. Pas in 1995 vind ze het genoeg. Op een concert ter ere van de Britse Bevrijdingsdag treed ze voor het laatst publiekelijk op. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: vanwege haar 100e verjaardag verschijnt een CD met opgepoetste versies van haar oude bekende hits.

En nu is ze zelf overleden. Dame Vera Lynn, 103 jaar oud. Het lievelingetje van de troepen…. the Forces’ Sweetheart. Brits radio-icoon van hoop in bange oorlogsdagen.