Nieuws en nog eens nieuws. Lichte muziek gaat in de ban op 1 februari 1953

In de nacht van de Watersnoodramp van 1953 zwijgen Hilversum 1 en 2, tot frustratie van het KNMI. Maar áls de radio op 1 februari 1953 weer in de lucht komt zetten journalisten en programmamakers alle zeilen bij om het land te vertellen wat er is gebeurd in zuidwest-Nederland.

Special radio en de Watersnoodramp
PodcastOmroepen over eigen rolNieuws en nog eens nieuwsRamp leidt tot omroepstorm Beurzen open, dijken dicht

In 1953 is er een duidelijke scheiding: de Radionieuwsdienst van het ANP verzorgt zakelijke bulletins op Hilversum 1 en 2. De omroepen verzorgen programma’s met ‘emotie’ en met inhoud die aansluit bij hun verzuilde signatuur. Op 1 februari gooien de omroepen hun programma’s om. Vooral de Radionieuwsdienst maakt overuren.

De radio op zondag betekent normaal uitzendingen van kerkdiensten en symphoniën, programma’s over boeken en een lezing over de zangkunst, en een aflevering van Wat er groeit en bloeit. Op 1 februari 1953 loopt het anders. Omroepen doen lichte muziek in de ban en laten vooral ‘serieuze muziek’ horen. Het populaire hoorspel Paul Vlaanderen gaat die avond niet door. Programma’s worden onderbroken voor het doorgeven van berichten.

Lange bulletins
De bulletins van de Radionieuwsdienst zijn veel langer dan normaal. De eerste uitzending van die dag is om 8.00 uur. “In het zuidwesten van het land is een noodsituatie ontstaan door abnormaal hoge waterstand”, leest de nieuwslezer om 8.00 uur Het eerste bulletin van de dag duurt geen 15 minuten, zoals gebruikelijk, maar 20 minuten.

Bekijk ook: overzicht van de bewaarde tekstvellen van de Radionieuwsdienst op 1 februari 1953.

De tweede Radionieuwsdienst-uitzending om 9.30 uur duurt 29 minuten. “Van toen af werd in het Hilversumse bureau een koortsachtige strijd gevoerd om zoveel mogelijk nieuws in zo kort mogelijke tijd te comprimeren”, schrijft de Volkskrant een dag later.

Afwisselen
De bulletins van 11.30, 12.30 en 15.00 uur duren ruim een half uur. Het record is de uitzending van veertig minuten om 18.15 uur, als twee nieuwslezers om en om berichten lezen. Ook ’s avonds zijn er extra en extra lange uitzendingen van de Radionieuwsdienst. “Terwijl de ene omroeper nauwelijks over Hilversum II was uitgesproken (…) begon over de andere zender een uitzending die zestien minuten in beslag nam”, schrijft de Volkskrant.

-Lees verder onder de foto-

In dit gebouw aan het Melkpad 34 in Hilversum zetelde in 1953 de Radionieuwsdienst. Foto: ‘tgooi.info. Later werd het Omroepmuseum er gevestigd. Tegenwoordig zit er een makelaarskantoor in.

Tot middernacht wisselen nieuws- en omroepberichten elkaar af. Want behalve de Radionieuwsdienst zijn ook verslaggevers afgereisd naar het rampgebied, die over hun bevindingen vertellen in de programma’s van AVRO, KRO, VARA en VPRO. Op 1 februari 1953 blijft Hilversum 1 tot na middernacht in de lucht.

Zie ook: Omroepen lovend over hun Watersnoodverslag

Bronnen:
Het Parool 2 februari 1953.
de Volkskrant 2 februari 1953.
– Programmaoverzichten van 1 februari 1953 uit Radiobode (AVRO) en Katholieke Radio Gids (KRO).