De vele radiolevens van zangeres Greetje Kauffeld

De radio als rode draad in het leven van zangeres Greetje Kauffeld. Als kind luisteren en meezingen, op je veertiende voor het eerst op de radio, op je zeventiende vaste zangeres van AVRO-orkest Skymasters. Zo snel kan het gaan! Als Duitsland haar in de armen sluit vergeet Nederland haar. Maar: samen met echtgenoot Joop vecht ze zich terug Greetje Kauffeld vertelt erover in Zeeuwen en de Ether.

Luister naar de Podcast-aflevering of hieronder via Spotify.

Muziek in de podcastaflevering: zie onderaan de pagina

-Lees verder onder de foto-

Greetje Kauffeld. Foto: Remco van Schellen.

Al als kind luistert Greetje Kloet thuis in Middelburg altijd naar de radio, in de woonkamer van het hotel dat haar ouders hadden aan de Blauwedijk. “Ik kon nog geen Engels, en schreef fonetisch op wat ik hoorde en dat zong ik na”, zegt ze in de podcast. Op dat moment weet ze zeker: ik word zangeres.

Lees verder onder de foto-

Ansichtkaart van hotel Sonnevanck aan de Blauwedijk in Middelburg, afkomstig uit de collectie van Greetje Kauffeld.

Inderdaad. Eerst bij schoolband The Raindrops waarmee ze voor jongerenomroep Minjon van de AVRO zingt. Als ze na de scheiding van haar ouders naar Rotterdam verhuist, doet ze mee met een auditie van de Skymasters. Greetje wordt aangenomen. Haar achternaam is vanaf dan Kauffeld, de meisjesnaam van haar moeder.

Belangrijke radio
Wat Greetje Kauffeld doet is nieuws voor de kranten. Zo meldt de Volkskrant op 9 januari 1957 dat de Skymasters een nieuwe zangeres hebben (linkerfoto hieronder). Het Algemeen Dagblad schrijft op 23 januari 1957 over de opnamedag van Greetje met de Skymasters (rechterfoto, met links Greetje Kauffeld en rechts zangeres Billy Anthony). De eerste uitzending is op 1 februari 1957.

-Lees verder onder de foto’s-

Bron kranten: Delpher.

Het gaat snel met Greetjes populariteit. Twee uitzendingen per week bij de AVRO met de Skymasters, andere omroepen die haar uitnodigen, plaatopnames, deelname aan het Nationale en Eurovisie Songfestival (daarover vertelt ze in een aparte podcast). En ze krijgt ladingen post van fans die foto’s willen. “Hoe ze aan mijn adres kwamen weet ik echt niet. Het hoorde er allemaal bij. Radio was toen echt nog heel belangrijk”.

-Lees verder onder de foto-

Links: fotokaart van platenmaatschappij Fontana. Rechts: in AVRO studio 1 met de Skymasters.

Vergeten
Naast Nederland valt ook Duitsland voor de stem van Greetje Kauffeld. Omroep SDR maakt een opname, andere omroepen volgen. Het werk in Duitsland wordt zoveel, dat een lastig besluit valt: stoppen bij de Skymasters in Nederland.

Terwijl haar ster bij de oosterburen stijgt, vergeet Nederland haar. Dat is goed te merken nadat ze na haar Duitse carrière en een jaar in de Verenigde Staten terugkeert in Nederland om te trouwen met AVRO-radioproducer Joop de Roo. “Ik was gewoon vergeten. Ik werd niet meer uitgenodigd, en als je een concert deed kwamen er weinig mensen. Daar heb ik het best moeilijk mee gehad”.

-Lees verder onder de foto-

“Hallo poes…”
Poes op tafel, hond aan de voeten. Tijdens de opnames bij Greetje Kauffeld thuis ‘bemoeien’ hond Ella en poes Buddy zich geregeld met het gesprek, wat tot hilariteit leidt. Je hoort het in de podcast.


Foto: Remco van Schellen

Ondanks tegenslag vecht Greetje Kauffeld zich terug, gesteund door haar man. “Ik had heel veel geluk dat Joop dat allemaal kon doen. Hij heeft een heleboel platen geproduceerd met mij, en dat gaf heel veel voldoening”.

Toch weer zingen
Zeeuwen en de Ether spreekt met Greetje Kauffeld midden in corona-tijd, in april 2021. Door thuisblijven en lockdowns zijn er ook voor haar geen optredens. “Normaal zing ik elke dag om de stem goed te houden, maar ik had er op een gegeven moment helemaal geen zin meer in”. Haar zoon overtuigt Greetje ervan om toch weer te zingen “en dat voelt goed hoor”.

Beluister de podcast

Aanvulling
Kort na de publicatie van de radioverhalen van Greetje Kauffeld, werd bekend dat ze tóch definitief stopt met haar zangcarrière. Zeeuwen en de Ether wilde er meer over weten en ging opnieuw bij haar langs voor een extra aflevering.

In de podcastaflevering met Greetje Kauffeld zitten fragmenten van de volgende songs:

TitelUitvoerende(n)Link
A song for youGreetje Kauffeld
MedleySkymasters
Ricochet
(Opname: AVRO Minjon)
The Raindrops & Greetje Kloet
Skymasters Signal TuneSkymasters
Kleine CowboySkymasters & Greetje Kauffeld
Stewardess
(Live-opname VARA)
Greetje Kauffeld
It could happen to you
(Live-opname: KRO)
Greetje Kauffeld
Maantje luister eens goedSkymasters & Greetje Kauffeld
KindjeSkymasters & Greetje Kauffeld
Elke DagGreetje Kauffeld
When I fall in love
(Opname: Süd Deutsche Rundfunk)
Greetje Kauffeld
Nur en schlechte KopieGreetje Kauffeld
This is all I askGreetje Kauffeld
A Song for youGreetje Kauffeld

= Spotify = YouTube