Koninklijke felicitatie voor jarige radio

“Via deze microfoon feliciteer ik radio met 100 jaar radio in Nederland”. Een koninklijke boodschap uitgesproken op 17 december 2019. Koning Willem-Alexander bezocht het Radiohuis van de NPO in Hilversum, vanwege 100 jaar radio in Nederland.

-Lees verder onder de foto-

Rechts: koning Willem-Alexander, links: NPO Radio 5-presentator Hans Schiffers. Foto: NPO Radio 5.

Het Radiohuis is onderdeel van het NPO-gebouw op het Mediapark in Hilversum. De zenders NPO Radio 1, NPO Radio 4 en NPO 3FM zaten er al in, onlangs verhuisden ook NPO Radio 2 en NPO Radio 5 naar het Radiohuis. Alleen urbanzender NPO FunX zit elders, in Rotterdam. Volgens de NPO is het efficiënter om alle zenders onder één dak te huisvesten.

-Lees verder onder de foto-

De koning en NPO-bestuurders lopen door het NPO-gebouw. Naast de koning loopt Shula Rijxman, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO. Foto: NPO.

Voordien kwamen programma’s uit studio’s verspreid over Hilversum. Aan het Radiohuis is jarenlang gewerkt. AVROTROS en KRO-NCRV noemden de verhuizing eerder geldverspilling. NPO Radio 2 en 5 zaten tot de verhuizing in het M-gebouw (voorheen: AKN-gebouw), dat eigendom is van beide omroepen.

-Lees verder onder de foto-

Koning Willem-Alexander bij NPO Radio 2.

De koning sprak tijdens zijn bezoek aan het Radiohuis met programmamakers van verschillende zenders. Tot slot was hij te gast in het programma Aan de Slag op NPO Radio 2. Hij vertelde dat de radio vroeger bij hem thuis altijd op Hilversum 3 stond. “Je wist elke dag wat je te horen kreeg. Top 50 op donderdag, Top 40 op vrijdag, en horizontaal elke dag de Avondspits”.