Hoe Bløf zijn landelijke doorbraak dankt aan de radio

Je hebt Spotify, YouTube, Facebook en Instagram. Als muzikant kun je je op allerlei kanalen presenteren aan potentiële fans. In de tijd dat internet nog niet zo groot was, was vooral de radio (en tv) belangrijk voor een doorbraak. Daar weet Peter Slager van de Zeeuwse popgroep Bløf alles van.

Luister naar de Podcast-aflevering of hieronder via Spotify.

Het is begin jaren ’90. Zeeland kent de jongens van Bløf al door concerten op podia en optredens bij de regionale radio. Mensen zingen “Aan de kust, de Zeeuwse kust…..” zonder moeite mee, en het lied is al uitgeroepen tot alternatief Zeeuws volkslied, ook al gaat het in de tekst over drukte en luchtvervuiling.

-Lees verder onder de foto’s-

Bløf geeft op 27 september 1996 een optreden op het Abdijplein in Middelburg. Het concert wordt mede-georganiseerd, en rechtstreeks uitgezonden door Omroep Zeeland. Foto’s: Jack van Aspert.

Bløf wil verder dan alleen Zeeland. De band doet in maart 1995 mee aan talentenjacht Popslag van de NCRV op Radio 3, en stuurt bandjes en demo’s naar de Hilversumse omroepen. De DJ’s happen niet direct toe.

Dat verandert met Liefs uit Londen, een lief liedje dat anders klinkt dan de rest van de muziek van Bløf. Twee Hilversumse presentatoren vallen voor “als de postbode mijn huis weer heeft gevonden, dan stort ze mijn hart vol met al het liefs uit Londen”.

-Lees verder onder de foto-

De CD-single van ‘Liefs uit Londen’, in radiostudio 2 van Omroep Zeeland. Foto: Etcetera.Plus.

Vooral Henk Westbroek op Radio 3, en Frits Spits op Radio 2 draaien Liefs uit Londen. Dan gaat het snel met de Bløf. Hun doorbraak, met dank aan de radio, is definitief. En de rest is geschiedenis.

Peter Slager zegt tegen Zeeuwen en de ether: “Toen we voor de eerste keer op de nationale radio waren, gaf dat een enorm gevoel van trots. En het was ook een beetje eng. We dachten dat de geluidskwaliteit achterbleef bij de grote producties, en bij de plaat ervoor en erna”.

-Lees verder onder de foto-

Frits Spits tijdens een aflevering van De Avondspits.

Presentator Frits Spits maakt in 1996 kennis met Bløf, als de band optreedt tijdens een live-uitzending van KRO’s Tijd voor Twee vanuit Domburg. “Dat maakte diepe indruk op me, de mengeling van folk… van het Zeeuwse geluid en popmuziek”, zegt Spits tegen Zeeuwen en de ether. “Ik vond die tekst ook heel mooi, over de kaartjes die uit de hele wereld op je deurmat vallen.”

“Voor mij als programmamaker is het fantastisch als je liedjes ontdekt waarvan je denkt dat je de luisteraar er een plezier mee kan doen. Ik ben schatplichtig aan al die artiesten die zoveel mooie liedjes hebben gemaakt.”