Radio Stad en VARA en de alternatieve inhuldigingsuitzending

Als tegenhanger van de officiële inhuldigingsuitzending op 30 april 1980, als prinses Beatrix koningin wordt, maken de VARA en STAD Radio Amsterdam samen een alternatieve kroningsuitzending. Die is in het hele land te horen via Hilversum 2, en er wordt onder meer verslag gedaan van de krakersrellen. Maar: lokt die uitzending geweld uit? Zijn de VARA en Radio Amsterdam mede-verantwoordelijk voor de rellen?

Die uitzending kost de VARA duizenden leden. Achteraf concludeert een politie-onderzoeker dat VARA/STAD niet uitsluitend verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor de rellen, maar de programmamakers gaan ook niet helemaal vrijuit, aldus de politie.

Ondanks herhaalde verzoeken geeft de VARA geen toestemming om een aantal fragmenten beschikbaar te stellen via deze website. De VARA heeft een aantal fragmenten van de uitzending opgenomen op zijn biografie-pagina.
>> Ga naar de pagina
(klik op de pijltjes aan de rechterkant)

In de uitzending was ook een hoorspel te horen van een gesprek tussen scheidend koningin Juliana en prinses Beatrix.
>> Ga naar de pagina
(klik op het pijltje onder de affiche “geen woning geen kroning”)

Napraten
De rol van de VARA  kwam aan bod in een uitzending van Sonja’s Goed Nieuws Show van Sonja Barend op 10 mei 1980.

>> Bekijk de uitzending via VARA Biografie.
(klik op de geopende pagina op het fragment Sonja’s Goed Nieuws Show – Aftermath Alternatieve Koninginnedag.

 Fragment uit Sonja’s Goed Nieuws Show, op 10 mei 1980.

Project X
Zijn de media medeschuldig aan de kroningsrellen in 1980? Zijn de media medeschuldig aan de rellen bij het Project X-feest in Haren in 2012? Het VPRO/Human-programma Medialogica belicht het onderwerp in de uitzending van 24 juni 2013.