Herdenking in 1993 (40 jaar na Watersnoodramp)

Op 1 februari 1993, veertig jaar na de Watersnoodramp, maken Omroep Zeeland en NCRV Hier en Nu een gezamenlijke uitzending die tegelijk wordt uitgezonden op Omroep Zeeland en Radio 1. Tussen 9.00 en 12.00 is op beide zenders hetzelfde programma te horen.

De audio is momenteel niet beschikbaar.

De Omroep Zeeland-uitzending tussen 7.00 en 9.00 uur en van de uren na 12.00 uur zijn niet bewaard gebleven. Wel zijn de gezamenlijke uren met de NCRV bewaard, net als de bijdragen in de ochtenduitzending van Hier en Nu.

7.00 – 8.00 uur
In NCRV Hier en Nu op Radio 1 wordt een uitgebreide voorbeschouwing uitgezonden op de gezamenlijke uitzending.

8.00 – 9.00 uur
NCRV Hier en Nu zendt, als voorbereiding op de gezamenlijke uitzending een reportage uit over kerken die de Watersnoodramp herdenken.

9.00 – 10.00 uur
Het eerste gezamenlijke uur. Presentatoren Bob Lagaaij (Omroep Zeeland) en Govert van Brakel (NCRV) praten met gasten en schakelen over naar plaatsen waar wordt herdacht, zoals Ouwerkerk. En naar Nieuwerkerk, waar de nationale herdenking wordt gehouden. Ooggetuigen en wetenschappers vertellen, en met oude radiofragmenten wordt de situatie in 1953 weer voor ogen gehaald.
N.B.: het einde van dit uur is door een storing niet bewaard gebleven.

10.00 – 11.00 uur
Door technische problemen is het eerste kwartier van dit uur niet geregistreerd. In de overige 40 minuten vertelt schrijver Kees Slager uitgebreid over zijn onderzoek naar De Ramp, en is ooggetuige Ad Leijdekkers te gast. Verder reportages.

11.00 – 12.00 uur
In dit uur onder meer: minister-president Ruud Lubbers over zijn herinneringen aan toen  en wat het Rijk nu doet aan waterbeheer. Het Deltaplan wordt bespoken, met aandacht voor de strijd om de Oosterschelde open te houden. Verslag van de herdenking in de Kruiningenpolder.

12.00 – 13.30 uur
Omroep Zeeland en Radio 1 ontkopplen voor een uur. Omroep Zeeland brengt het Zeeuwse nieuws van dat moment, met ook nog volop aandacht voor de herdenking van de Watersnoodramp. Op Radio 1 zendt de EO de actualiteitenrubriek Tijdsein uit.

13.30 – 15.30 uur
Omroep Zeeland en Radio 1 zenden weer gezamenlijk uit, met een rechtstreeks verslag van de toespraken en kransleggingen in Nieuwerkerk en Ouwerkerk. Koningin Beatrix is erbij aanwezig. De uren na 13.30 uur worden gepresenteerd door Gerdi Preger (Omroep Zeeland) en Govert van Brakel (NOS).
Van deze gezamenlijke uren zijn geen opnames beschikbaar.